Nieuwtjes/Activiteiten


Stand van zaken gracht Zierikzee - vrijdag 24 november 2017

Stand van zaken in de grachten van Zierikzee.
 
De gracht, en met name de zuidgracht van Jannewekken naar de Noordhavenpoort heeft er flink van langs gekregen. Zuurstofproblemen en daardoor vissterfte. In de Noordgracht bij het busstation hebben zich geen problemen voorgedaan. Gelukkig hebben we op het hoogtepunt van de zuurstofloze periode een drama kunnen voorkomen door inzet van de brandweer. Maar toch zijn er de afgelopen weken mooie vissen gestorven. Met name grote vissen hebben het eerste last van zuurstofproblemen en daarom hebben een aantal (ongeveer 7 ) mooie grote snoeken het niet overleefd. Daarnaast nog een aantal grotere karpers en enkele brasems. Bij elkaar ongeveer 20 grote vissen, los van het visbroed dat door de meeuwen aan de oppervlakte is weg gekaapt.
 
Het waterschap heeft watermonsters genomen en daaruit blijkt dat het zuurstofgehalte ver onder de maat was, 1,4 mg in plaats van de ondergrens van 5.0 mg voor vis.Verder zijn er geen afwijkingen in de waterwaarden dus dat betekent dat er geen vreemde stoffen in de gracht terecht zijn gekomen. 
Dat versterkt nog eens de conclusies dat de waterlagen door elkaar zijn gegaan(kappen) of dat er zoveel plantengroei is afgestorven en dat dit in combinatie met maaiwerkzaamheden en afvallend blad veel zuurstof heeft verbruikt. Het is in ieder geval duidelijk dat de vissen het erg moeilijk gehad hebben.
 
We hebben in deze situatie gemerkt dat veel mensen de oorzaak wel denken te weten, heel graag een schuldige aanwijzen maar niet de handen uit de mouwen willen steken. Dat is erg jammer. Realiseer u dat het bij het bestuur ook erg aan het hart gaat dat dit gebeurd is en dat er alles aan gedaan is om vissterfte te voorkomen en zoveel mogelijk deskundige hulp in te schakelen. Het heeft geen zin in zo’n situatie om de vissen er uit te gaan halen en in andere wateren uit te zetten omdat dit allerlei andere risico’s met zich meebrengt. Dit wordt sterk afgeraden door deskundigen maar is volgens de visserijwet ook verboden. 
 
Het bestuur wil de mensen danken die inzet hebben geleverd zoals de brandweer voor hun reddingsactie, verenigingsleden voor het afvoeren van dode vis en het voeren van crisisberaad met waterschap en gemeente. Wij gaan nu in samenwerking met deskundigen onderzoeken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen en/of bestrijden.
 
Wilt u in deze situaties hulp bieden, meldt u dan nu aan bij de secretaris via secretaris@hsvoosterschelde.nl zodat wij een beroep op u kunnen doen als dit nodig is. We hopen dat het ergste is geweest.
 
Het bestuur.


Terug naar de vorige pagina >