Nieuwtjes/Activiteiten


Platvis in de polder - zondag 6 november 2016

Beste sportvissers,
 
zoals jullie weten zijn we druk bezig met de pilot "platvis in de polder” in de Kreek van Ouwerkerk. Rond april 2016 zijn bovenop de reguliere uitzettingen van de vereniging 500 kg botten, 200 kg beekforel en 1500 tarbotjes uitgezet. Daarnaast meten we de waterkwaliteit 2-wekelijks.
Nu willen we natuurlijk graag weten wat er van terecht gekomen is. Uit de waterkwaliteit gegevens blijkt dat de omstandigheden voor vis sterk variëren; de echte diepe gedeelten van 10 meter en meer worden problematisch. 
 
Bij de eerste monitoring met behulp van fuiken zijn er meerdere palingen en botten gevangen en enkele forellen en tarbotten. Nu is het wel moeilijk om met het gebruikte materiaal tijdens de monitoring tarbotten en forellen te vangen. In ieder geval waren de gevangen forellen en tarbotten goed gegroeid. Helaas hebben we bijna nog geen vangstregistratieformulieren ontvangen (zie oproep op website). 
   

 

Afbeelding invoegen

Tijdens de nabesprekingen komt ook naar voren dat tarbot anders bevist moet worden dan dat de meeste hengelaars doen. Er is een actievere visserij voor nodig en aangepast aas zoals stukjes vis en garnalen.Statisch vissen met 2 hengels geaasd met wormen,maden,tebo’s e.d. gaat waarschijnlijk niet snel tarbot opleveren.
Het bestuur wil jullie daarom proberen enthousiast te maken voor deze andere vismethode. Alleen zo kunnen we zien hoe de tarbot het doet.
De bruine forel is wel gevangen door verschillende vissers maar ook deze vis is moeilijker te vangen dan de regenboogforel.

Actief vissen is de sleutel.
 
Tenslotte wil ik er nog even op wijzen dat in de laatste ledenvergadering is besloten een gesloten tijd van 3 maanden voor de Kreken van Ouwerkerk in te voeren. Dit betreft de periode 1 november tot en met 31 januari.
Deze gesloten tijd zal pas in 2017 effectief worden en daarom mag er in januari 2017 niet gevist worden in de Kreken van Ouwerkerk.
 
Met vriendelijke groeten,
P. Willemse,
secretaris Hengelsportvereniging Oosterschelde
Zierikzee.
 
 
 
 
       
 


Terug naar de vorige pagina >