Nieuwtjes/Activiteiten


Kennisbijeenkomst brakke wateren - donderdag 24 maart 2016

Kennisbijeenkomst brakke wateren.
 
 Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft samen met Sportvisserij Nederland een kennisbijeenkomst over brakke wateren georganiseerd. De kennis van afgesloten (sterk) brakke wateren is op dit moment namelijk beperkt. Samen met experts van verschillende organisaties hebben we onderzoeksvragen geformuleerd waar we door middel van monitoring en onderzoek in 2016 antwoord op proberen te krijgen. Met name op de Grote Kreek van Ouwerkerk zullen dit jaar met grote regelmaat door Sportvisserij Nederland en hengelsportvereniging Oosterschelde metingen worden verricht.
 
Partijen als Staatsbosbeheer, Stichting Zeeschelp, Frymarine, gemeente Schouwen-Duiveland, waterschap Scheldestromen, Wageningen Universiteit, Rijkswaterstaat, Stichting Het Zeeuwse Landschap, HSV Oosterschelde, Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk meer kennis op het gebied van waterkwaliteit, macrofauna/voedselaanbod en vis boven water te krijgen.
 
Monitoring en onderzoek

Vrijwilligers van HSV Oosterschelde zullen (twee)wekelijks op verschillende plaatsen en dieptes metingen verrichten. Zo worden zoutgehalte, pH, zuurstofgehalte en temperatuur in 2016 uitgebreid in kaart gebracht. Tevens wordt de zichtdiepte gemeten. In het najaar gaat Sportvisserij Nederland samen met Stichting Zeeschelp actieve (met een diepe zegen en mogelijk met de kuil en/of elektrovisapparaat) en passieve (met fuiken en mogelijk ook met staand want) monitoring naar vis uitvoeren.
Sportvissers dragen ook bij aan het onderzoek door middel van hengelvangstregistraties. HSV Oosterschelde deelt samen met verenigingscontroleurs en BOA’s formulieren uit aan sportvissers, waarmee sportvissers hun vangsten bij kunnen houden.
 
Openstaande vragen

Naast vragen ten aanzien van waterkwaliteit en vis, wat door de sportvisserij gemonitord zal worden, is met name de voedselbeschikbaarheid voor vis een groot vraagteken. Waarnemingen op de Grote Kreek van Ouwerkerk laten zien dat er veel zeepieren, dikkopjes en garnalen aanwezig zijn. Exacte gegevens van deze zogenaamde macrofauna, zijn echter nog niet voorhanden. We gaan met waterschap Scheldestromen in gesprek om ook dit in 2016 nader te onderzoeken. Vervolg
Onderzoek richt zich voor 2016 specifiek op de Grote Kreek van Ouwerkerk. In de winter van 2016/2017 zullen we een vervolgbijeenkomst organiseren om de resultaten van de monitoring en onderzoeken met elkaar te bespreken. Aan de hand van deze resultaten, zal bekeken worden of maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit nodig en mogelijk zijn. Vervolgens zal gekeken worden of onderzoek in andere sterk brakke wateren, zoals de Westkapelse kreek en Schelphoekkreek nodig zijn.


Terug naar de vorige pagina >