Nieuwtjes/Activiteiten


Platvis in de polder - donderdag 31 maart 2016

Beste leden,
 
Al geruime tijd heeft het bestuur contact met sportvisserij Nederland en de federatie om een vorm van compensatie te verkrijgen voor het paling meeneemverbod en daarmee de visserij in onze wateren weer aantrekkelijker te maken. In een eerder stadium is al het een en ander gebeurd door middel van extra uitzetting forel en het tongproject. Dit tongproject is helaas niet goed uitgepakt omdat achteraf bekend werd dat tong bij een lage temperatuur in de problemen komt en zelfs dood gaat.
 
Afgelopen zomer hebben we wederom contact gezocht met Sportvisserij Nederland met de vraag of er ontwikkelingen zijn waardoor wij weer, zij het in een beperkte periode, op paling mogen vissen en deze ook zouden mogen meenemen. Het antwoord was heel duidelijk "nee", er zijn nog te weinig positieve ontwikkelingen waaruit blijkt dat het beter gaat met de paling in het algemeen. Er was inmiddels wel een aanvang gemaakt met een onderzoek of er mogelijk andere platvissoorten in onze wateren kunnen overleven. Op Tholen is er een namelijk een visser die met een soortgelijke proef succesvol bezig is. De federatie heeft de wens uitgesproken en ons de vraag voorgelegd om in de grote kreek ook zo iets te proberen.
 
Sportvisserij Nederland en de federatie hebben ons onlangs een mooi voorstel gedaan. Zij stellen ons voor om samen met hun en de provincie, staatbosbeheer, het waterschap en de gemeente mee te doen met een pilot (proef), het project "platvis in de polder".
 
Deze pilot houdt in dat we worden geholpen met verbetering van de visstand in de Kreek van Ouwerkerk door:
  • Gezamenlijk vis uit te gaan zetten.
  • Naast onze eigen uitzettingen jaarlijks, beekforel, bot en tarbot uit te zetten.
  • Waterkwaliteit te onderzoeken en daar waar het nodig is te verbeteren.
  • Monitoren van de ontwikkeling van de vis d.m.v. fuiken en vangstregistratie hengelaars.
  • Samen met ons en volgens onze strategie het verbeteren van de controles op het viswater.
 
De tegenprestatie is dat wij ook andere vispashouders in ons water moeten toestaan met dien verstande dat; het meenemen van vis alleen voorbehouden is aan leden van HSV Oosterschelde. Andere vissers moeten alle vis direct terug zetten.
 
Het bestuur is voornemens om met deze pilot mee te gaan doen omdat dit de vangstkansen, de diversiteit van vis en de waterkwaliteit ten goede komt. De grote kreek komt op een tijdelijke landelijke lijst te staan. Als om een of andere reden de pilot niet tot onze tevredenheid verloopt kunnen wij jaarlijks dit water ook weer van deze lijst laten halen.
 
Tenslotte willen wij als bestuur gehoor geven aan het verzoek van een aantal van onze leden door een gesloten tijd in de grote kreek van Ouwerkerk in te voeren. Te weten van 1 november tot 1 februari. In deze periode kan de uitgezette vis tot rust kunnen komen en zich ontwikkelen.
 
Op door onze vereniging georganiseerde bijeenkomsten en door onze controleurs worden vangstregistratie kaarten uitgedeeld die wij graag ingevuld met uw vangstgegevens van u terug ontvangen. Dit om zo de ontwikkeling van de genoemde soorten te kunnen monitoren. U kunt deze ook downloaden.
 
Wij zullen dit formulier ook op de website en bij onze wederverkopers van vispassen beschikbaar stellen en vragen u met klem om mee te doen.
 
Verdere ontwikkelingen zullen we via de site vermelden.


Terug naar de vorige pagina >